tisdag 19 oktober 2010

Ur bokhyllan: Cecilia Samartin

Författaren Cecilia Samartin är en författare som har toppat norska boklister över en lång tid och många hennes böcker har blivit översatt till norska. I Sverige har bara boken « Senor Peregrino» kommet ut, men jag hoppas att de snart blir lika populära här som i Norge, för det är de absolut värda! Cecilia Samartin är en underbar författare!

Jag har hittils läst två av hennes böcker och kan varmt rekommendera båda. 

Drømmehjerte: I boken "Drømmehjerte" träffar vi kusinerna och bästa kompisarna Alicia och Nora som båda är född och uppväxt i Cuba. De lever ett lyckligt liv med sina familjer och hittar alltid på något spännande i Kubas fria land. Men, i 1956 ändras allt. Fidel Castro kommer till makten och revolutionen bryter ut. Allt ändrar sig och många människor och familjer väljer att lämna Cuba. Nora åker med sin familj till USA och får ett nytt liv där. Medan Alicia och hennes familj blir boende kvar på Cuba. Man får ett inblick i hur det är att komma till ett nytt land och hur svårt det är att måste tillpassa sig en annan kultur. Samtidig får man även se hur det var att bli kvar på Cuba och hur revolutionen påverkade människorna som kämpade mot att fortsätta sitt vanliga liv. Alicia och Nora håller brevkontakt ofta till trots för att de bor långt i från varandra och att det har blivit stora kontraster i deras liv. Nora har alltid tänkt att hon ska åka tillbaka till Cuna, och många år efter åker hon tillbaka till Cuba för att hjälpa Alicia som har blivit sjuk och behöver hennes hjälp.

Detta är en otrolig bra bok som skildrar vänskap, kärlek och tillhörighet. Det är en spännande bok, med båda bra handling och man får inblick i hur det var på Cuba på 1960 talet och hur det är att tillpassa sig en ny kultur. Jag rekommenderar absolut alla till att läsa denne boken och hoppas alla blir lika revet med i boken som jag. Boken har inte kommit ut på svensk än, men man kan läsa den på engelska. Ghost heart heter den :)


Senor Peregrino: Jamilet är en väldig vacker tjej på ytan, men under sina kläder gömmer hon ett hemsk födelsemärke. Det är så hemskt att människor i hennes hemstad tror att märket är laget av onda kräftor. Med hopp om att bli som alla andra rymmer hon ifrån Mexico till USA. Hon flyttar in med sin moster och efter ett tag börjar hon att arbeta på ett sjukhus för psykisk störda och hennes syfte är att ta sig av den gamla Señor Peregrino. Han är en riktig speciell man och man Jamilet kan aldrig veta vart hon har honom. Men en ting vet hon och det är att han kan berätta och när han berättar om sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostella, ändras allt.

Senor Pelegrino är också en bok man bara inte vill sluta att läsa. Den har en så bra röst och har så mycket passion att man vill att berättelsen ska fortsetta i evigheter. Igen får man känna på hur det att komma till USA och hur man upplever en ny kultur, samtidig som man följer Jamilets kamp mot att bli « normal» och bli som alla andra. Jag kan värkligen rekkomendera boken.

I min bokhylla står det nu två böcker av Cecilia Samartin som jag har tänkt till att läsa, men som, som alla andra böcker får vänta lite till. Men lovar att det blir inom en kort framtid :)

Soon to be read: 
/Cathrine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar