lördag 9 oktober 2010

Den långa vägen till att bli svensk

Sommaren innan jag flyttade till Stockholm tänkte jag att det var en bra ide att börja läsa lite svenska. Mitt första halvår på universitet skulle jag bara ha engelsk kurslitteratur, så det var bra. Men efter jul ville det bli bara svenska och jag tyckte att svenska var lätt att prata men svårt att skriva. Det var bara att börja lära sig. Jag var hemma hos min pojkväns mamma i Falun, lånade ordbok, hade med mig min norsk/svenska ordbok och satte mig vid vattnet med « Fördjupande studier i katastroffysik» av Marisha Pessl. Min goda vän Sarah hade läst den på engelska och tyckte den verkligen var värd att få med sig. Joda, det är den nog, men jag tror att det var ett lite för svårt val till att vara min första svenska bok. Efter en timme hade jag läst två sidor och skrivit ned två sidor med ord jag inte förstod. Uppgiven gick jag in igen, la tillbaka boken i hyllan och fick Gustaf till att köra mig till bokhandeln. Jag ville ha en enkel bok att läsa så det blev Kajsa Ingememarsoons «Lyckans hjul» En feelgood roman som var perfekt att börja med. Jag läste hela boken på en vecka och hade tio sidor med ord jag var tvungen att slå upp, men oj vad stolt jag var efter att jag hade klarat att läsa svenska!
På hösten för två år sedan flyttade jag till Stockholm och jag började läsa allt jag kom över. Tidningar, bloggar , böcker och kurslitteratur. När jag började på lärarhögskolan i januari fick vi bara svensk kurslitteratur. Det var svårt i början, men man lär sig snabbt då man gör något man älskar så böckerna var min räddning. Tidigare har jag bara läst engelska böcker men sedan jag kom hit har det blivit en hel del svenska böcker och många av dem har blivit storfavoriter i min bokhylla. Några av böckerna är:
Lyckans hjul av Kajsa Igermarsson.- En riktig feelgood roman som handlar om tre kvinnor. Juristen Ellinor som precis har fått sitt första barn, frisören Nina som bor tillsammans med sin son Matthias och hemmafrun Miriam. De lever alla sina vardagsliga liv, något som ändrar sig när mystiska Januina flyttar in i deras grannskap. Den fick mig att smila
Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay. Jag läste boken på två kvällar då jag inte kunde lägga den från mig. Den utspelar sig i Paris, 16. juli 1942. Sarha är en tio år gammal judisk flicka som är tvungen att låsa in sin lillabror i ett skåp för att gömma honom från den franska polisen. Resten av familjen blir arresterad. 2002 kommer journalisten Julia Jarmond tillfälligt över berättelsen om Sara och familjen då hon ska skriva en artikel av anledning till 60-årsmarkeringen av Vichy-aktionen. Upptäckten får Julia att ifrågasätta många tidigare självklarheter i sitt liv. Det är en stark bok,och mina tårar rann eftersom den är så fruktansvärd och man blir så arg av att läsa om Saras kamp i lägren. Boken är absolut en av mina favoritböcker.


Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon. Daniel är 10 år och är med hans pappa som är antikvarie vid en bygård i Barcelona. Här hittar han en spännandde bok som förändrar hans liv. Författaren av boken blev mördad många år tidigare och även om Daniel får många erbjudanden om att sälja boken väljer han att behålla den. Åren går och oförklarliga händelser sker omkring Daniel. Han förföljs av en man som saknar ansiktsdrag då Daniel blir ledd in bland okända stadsdelar och personer i det gamla Barcelona. Jag tyckte den var lidenskaplig, spännande, mystisk, dyster och äventyrlig. En storfavorit!!

  • Ängelens lek av Carlos Ruiz Zafon.
    I den andra boken av Carlos Ruiz Zafón reser man ännu en gång till Barcelona. Här möter man den unga och lovande författaren David Martin. Han får först chansen till att skriva för en tidning och lyckas bra med sitt arbete. Han prövar sig på några förlag men lyckas inte helt. När han lär känna förläggaren Andreas Corlli börjar det att hända mystiska saker. Han flyttar in i ett gammalt tornhus som döljer en historia. Boken handlar om vänskap, kärlek och makt. Jag blev lite besviken på boken och jag hade verkligen sett fram emot att läsa den eftersom jag älskade Vindens skugga. Jag tyckte den var förvirrande och satt kvar med många obesvarade frågor efter jag blev klar med den.

  • Ellsas mode av Sofi Fahrman. Elsas mode är Sofi Fahrmans första roman i en triologi om Elsa. Den handlar om Elsa som precis har flyttat till Stockholm. Hennes stora passion i livet är mode och hon bestämmer sig för att starta en modeblogg. Bloggen blir snabbt stor och Elsa blir en som alla vet vem hon är i Stockholms modevärld. Man får följa henne i hennes envishet och kämpande för att nå sitt mål att få fler besökare. Den är en fartfaylld bok om shopping, fest, kärlek, sex, och trender. Jag tyckte det var en riktig feelgood bok, och det var flera gånger jag skrattade högt av Elsas påhitt.
  • Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger. Clare og Henry har känd varandra sedan Clare var 6 år och Henry 36. De gifter sig när Clare är 22 och Henry 30. Henry har förmågan att resa i tid och han kan utan förvarning försvinna tillbaka i tiden eller till framtiden. Hans resor kan vara uppevelsesrika, men även skrämmande och farliga. Det är bara Clare som känner till Henrys forflytninger i tid och livet de har tillsammans är intensivt och annorlunda, med djup kärlek. Kärligheten är även utsatt för stora prövninger och man kan ställa sig frågan om den är så stark at den kan övervinna tid och rum? Jag tyckte boken var lite svår i början att få grepp om men det tog inte lång tid innan jag var långt inne i Henry och Clares värld. Det är en annorlunda och spännande bok och jag älskade den!
  • Veronika bestämmer sig för att dö av Paoulo Cohelo. Veronika är ung och vacker och hon har allt. Men en sak hon inte är, är lycklig. Hon bestämmer sig för att dö och tar en överdos av sömntablette, men vaknar lite senare på sjukhuset. Där berättar läkaren att även om hon är vid liv så har hon bara några få dager kvar att leva. Boken följer Veronika genom dessa dagarna medan erfarenheterna hon skaffar sig får henne att ställa frågan om ved vad galenskap är. Hon förstår att varje ögonblick vi lever är ett valg vi alla gör mellan att leva och dö. Det är en historia om det som gör livet värt att leva även om den var tung till stunder fick den mig verkligen att tänka över livet och jag tyckte att den var fantastisk. Ett citat från boken som jag ofta har tänkt tillbaka på är « Man måste övervinna alla svårigheter och vända dem till sin fördel»
  • Den underbara kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren. Hercule Barfuss blev född på en bordell i 1813. Hans kropp och ansikte var deformerat och vanskapt och människor blev äcklade av att se på honom. Hercule har fått förmågan att läsa andras tanker. Detta har givit honom många fiender. I boken följer man Hercule till kloster och dårhus, Vatikanen och varietésällskap, blant swedenborgianere och socialister. Men boken är inte bara en berättelse om Hercules öde, den är huvudsakligen en kärleksroman. Hercule kan aldrig glömma Henriette som blev född på bordellen samma natt som han själv och samhörigheten med henne blir ledstjärnan för hela hans liv. Jag tyckte boken var helt underbar och jag blev uppslukad av Vallgrens berättelse och ville aldrig læmna den. Vallgren har en helt speciell förmåga till att skriva och jag är imponerad över hans fantasi , kreativitet och ordspel i boken. Också en favorit i bokhyllan!

    /Cathrine




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar