måndag 11 oktober 2010

Kokbokshyllan

När jag var 12 var jag 100% säker på att det var kock jag skulle bli. Det var egentligen lite konstigt i och med att min hemkunskapslärare Wenche hatade mig och oavsett var jag gick kom rösten " cathriiiiine" fram bak skåpen. Kanske jag ville bevisa för henne att jag inte var så dålig till att laga mat eller kanske jag bara ville bli den nye matWenche, (  men mat Wenche på tv2) men kock ville jag iallafall bli! Jag inviterade min kompis Iselin hem på middag och lagade ungsbakt kyckling med färsk pasta och till dessert glaserade päron med varm choklad. Och det var det. Jag vet inte helt vad som hände sen, för det var inget fel på middagen, men här är jag då 11 år senare. Ingen kock, men på väg till att bli lärare. ( och nej, ingen hemkunskapslärare häller) Jaja, mat gillar jag iallafall fortfarande att laga och min svenska kompis Lisa är min stora kokboksinspiration. Hon har introducerad mig till många böcker och hon överrasker mig alltid på födelsedager eller till jul med någon superfin och underbar bok till min kokbokshylla.

Mina absoluta favoriter är : Under valnötsträdet: goda ideer från vårt kök av Anna och Fanny Bergenström. Bokens kapitler är indelad efter råvåror som: tomater, avocado, pepparrot eller jordgubbar och det finns uendelig med härliga recepter. En av mina favoritpizzaer finns i denna bok och den ska jag laga på fredag. ( lägger ut recepten då)


Rosendals Trädgårdscafe av Monika Ahlberg. Min absoluta favoritcafe om våren och sommaren är Rosendahl Trädgård som ligger på djurgården. Det er en stor trädgård med underbara åkrar och växthus var man kan köpa blommor och med en stor cafe. Den bästa morrotskakan jag har smakt i hela mitt liv finns här och jag kan se den framför mig bara nu när jag skriver. Annars har de underbara kanelbullar, chokladtårtor, chokladbollar, mackor med olika pålägg, soppar, sallader och mycket mer gott. Allt de har på cafeet finns i denna boken och hur underbart är inte det! mums!

Den rutete kokeboken av Ingrid Espelid Hovig. En klassiker som de fleste har i sin bokhylla. Jag fick den av mamma och pappa då jag skulle flytta till Stockholm och jag använder till allt. Baka bröd ( mycket scones och horn) pizza, bullar och när jag vill veta hur länga man ska steka olika köttbitar och hur länge rödbetorna ska koka. En reddning på köket.

/Cathrine

4 kommentarer:

 1. Hehe, nå fikk jeg meg en god latter :) En middag jeg aldri kommer til å glemme. Det var veldig godt, så du kan fortsette med god samvittighet.

  SvaraRadera
 2. liker at den rutete kokeboken er med som favoritter! mitt eksemplar er fremme nesten en gang i uken, - den skuffer aldri! :)

  SvaraRadera
 3. Iselin: hehehe, jo takk. Det er jo et bra tegn at du fortsatt husker middagen :) Har du funnet ut en helg du kan komme? :)

  SvaraRadera
 4. Andrine: jaaa, den er jo så bra. Men heldiggrisen deg har et finere eksemplar enn meg :)

  SvaraRadera