söndag 24 oktober 2010

Freedom av Jonathan Franzen

Det tog sin tid, men nu är jag klar med Jonathan Franzens " freedom".Franzen har skrivit en bok som tar upp frågor kring miljö, överbefolkning, äktenskapet, ungdomens röst, vänskap och familjband. Vi följer familjen Berglund genom hela boken, om Walter och Pattys äktenskap, deras liv tillsammans och med deras barn Jessica och Joey. Vi får även en inblick i Patty och Walters ungdom, deras liv på universitet, sonen Joeys liv, livet till artisten Richard Katz- Walters kompis från universitetet och om familjen till Walter helt tillbaka till 1900 då hans förfädrar kom till USA från Sverige.

Det var en bok som fick mig till att skratta, skaka på huvudet av sinne, bli förundrad, inte förstå vad som händer, bli äcklad och bli fascinerad. Boken kunde även vara rätt så tråkig till tider men det blev vägt upp igen av delar av boken där jag inte kunde lägga ifrån mig den och som hade ett sådant djup och allvarlighet som jag aldrig har varit med om förut.

Om jag kan rekommendera den, ja det kan jag absolut! jag vill dock säga att det inte är en bok man tar med sig på tunnelbanan om morgonen för att läsa. Boken behöver full koncentration och uppmärksamhet och som jag, en liten ordbok bredvid mig då han använder ord som jag inte har i min vokabulär. '


Jag har blivit väldig nyfiken på denna spännande författare och ska absolut spana in fler av hans böcker. The corrections blir nog den nästa jag läser av honom! 

/Cathrine

4 kommentarer:

 1. Låner du bort boka til en gammel nabo?

  SvaraRadera
 2. Solveig: Det er klart jeg gjør! Skal jeg sende den med Are?

  SvaraRadera
 3. Nei da, send den med mamma og pappa i desember. Har mye annet jeg skal lese før det. Kan bli fin julelektyre, tenker jeg...

  SvaraRadera
 4. Solveig: Ok, det skal jeg gjøre! Kan du anbefale Knausgård? vet ikke om jeg orker å begynne en gang, men har jo hørt så masse bra om bøkene hans.

  SvaraRadera