söndag 21 november 2010

Howards End vs On Beauty

I går kväll såg vi filmen « Howards End» som är en filmatisering av den klassiska boken « Howards End» av E.M Forster. Jag tycker att filmen var väldig bra och den visade verkligen historien så som E.M Forster ville få den fram.


Howards End

Boken ”Howards End” berättar om tre olika familjer som vid tillfälligheter föres tillsammans. Systrarna Schlegel är intellektuella, oavhängiga och liberala, familjen Wilcox är rika, klassbevissta och konservativa,och arbetaren Leonard Bast är fattig, men drömmar om ett bättre liv. De tre familjerna vävs samman av tillfälligheter förpliktelser, idealism och kärlek, och det blir en provelse för båda känslor och principer för mänga.

Zadie Smith skriver i boken, under författarens notis: « min största strukturella skuld borde bli uppenbar till vilken E.M Forster fan som helst. Han gav mig en klassisk gammal ram som jag fyllde med nytt material så bäst jag kunde. Om det är sant att imitation är den uppriktigaste formen av smicker, borde Forster vara uppflugen på ett moln någon stans, full av stolthet. Hans lärjunge har tagit Howards End, den fantastiska berättelsen om klasskillnad och multiplicerad det med att lägga till ras, politik och könsroller. Slutresultatet är en berättelse från 2000-talet berättat perfekt för alla: med gangster rapp och prat, akademisk poserande, båda brittisk och amerikanska, och profana barn, båda svarta och vita.»


On Beauty

Boken «On Beauty» handlar om familjen Belsey. Konstprofessoren Howard Belsey har varit gift med den afro-amerikanska Kiki i trettio år. Howard är mycket liberal och han har aldrig tänkt särskilt mycket på andra än sig själv. Kiki är en mycket jordnära person och har alltid varit en kvinna full av passion, något som har ändrats sig över åren och hon är inte alls den sprudlande kvinnan längre. Kiki och Howard bråkar mycket, och de har svårigheter med att hitta tillbaka till när de var lyckliga tillsammans. Howard och Kiki har tre barn tillsammans. Den äldsta sonen Jerome är den enda religiösa i familjen Belsey, något inte Howard tolererar. Zora försöker att vara intellektuell och hon tror att det är de intellektuella i värden som betyder något. Belsey familjens yngsta, Levi försöker att hitta tillbaka till sina afro afrikanska rötter. Han har börjat prata med Bronx dialekt, går med stora tröjor, lyssnar bara på rapp och försöker att hänga med gangsterrappare i centrum.

Howard har kommit i något form av livskris och han vet inte vad han ska göra med sitt liv och tillvaro. Mycket ändrar sig när hans äldste son Jerome åker till London där han blir kär i den vackra Victoria, som är dottern till Howards ämnesområde och politiska motstånder Monty Kipps. Förhållandet blir kortvarig, men Howard deklarerar krig mellan de två familjerna och förhållande får långvariga konsekvenser för båda familjerna.

Zadie Smith tar i boken för sig aktuella problem i vårtsamhälle, bland annat svårigheten med att hitta sin plats i samhället, familjband, rasism och könsroller. Jag levde mig in i de olika karaktärerna i boken, då Smith använder ett levande och beskrivande språk i boken så att man blir känd med alla. Jag kan rekommendera boken på det varmaste och rekommenderar även att läsa boken « Howards end» 

Läs båda! :)

/Cathrine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar