måndag 8 november 2010

The Great Gatsby

Första halvåret jag bodde i Stockholm tog jag 30 hp i engelska. Det var ett lärorikt halvår, och vi hade otrolig duktiga lärare i båda grammatik och i litteratur. En av böckerna vi läste i litteratur kurset var The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald. Boken är en av de stora klassiska amerikanska romanerna och jag har bara goda ord att säga om den. Det är en roman om den amerikansks drömmen, om materialism och om moral. Man blir känd med överklassens extravagante livsstil och boken har i eftertid blivit sett på som ett historisk dokument om lyxliv och slöseri. Det är även en berättelse om stärk kärlek, längtan och avundsjuka.

Jag blev imponerad över Fitzgeralds beskrivning av den amerikanska överklassen och även om jag kunna se framför mig det äventyrlige huset hans, alla festerna och de utsökta klänningarna var det ingen tvekan om att jag ville även se filmen. Jag köpte därför filmen «The Great Gatsby» som blev filmat med Robert Redford och Mia Farrow 1974. Jag blev inte besviken och tyckte filmen var en stor upplevelse. Även Gustaf tyckte den var bra.
Jag tycker att båda boken och filmen om "the Great Gatsby" är klassiker som förtjänar alla positiva omtalelser och jag rekommenderar verkligen alla till att läsa och se den! Nu är det 70 år sedan F. Scott Fitzgerald dog och Penguin Classics har skapad en hyllningserie med hans böcker. Jag som tycker så mycket om The Great Gatsby skulle inte haft något emot att haft en av de här fantastiska böckerna i min bokhylla. 
/Cathrine

2 kommentarer:

  1. Velkommen etter :-)

    SvaraRadera
  2. Solveig: Jo takk. Nå er det to år siden jeg leste den da, men det er kanskje enda lenger tilbake til når du leste den :)

    SvaraRadera