fredag 3 december 2010

Lite gott från Dagbladet

Den norska tidningen har nu kommit ut med deras rekommendationer om 2010 bästa böcker om nu har kommit ut på norska. Jag har inte läst någon av dem, men tycker att alla låter mycket intressanta. Inte alla har kommit ut på svenska än, så då har jag lagt till de på engelska :) Himmel och helvete ( Himmelrike och helvete på norska) av Jon Kalman Stefansson: 
Boken handlar om en fiskarstad på Island för hundra år sedan. Om döden, storm och det hårda liv, kärlek och poesi. Här finns likheter med både Hamsun, Melville och Lagerlöf.

Love Virtually ( på norska: Mot Nordavinden) av Daniel Glattauer. 
Han har skrivit en kärleksroman mellan en pianist och en språkforskare. De två mötas via en felskickad e-post, och deras förhållandet utspelar sig i den virtuella verkligheten. Boka är full av passion, erotik, humor, sarkasm, längtan och förtvivlan.
Wolf Hall av Hilary Mantel ( Ulvetid på norska) 
Mantel skriver om smedjesonen Cromwell, och får fram dofter och bilder från denna dramatiska epoken i engelsk historia runt Kong Henrik Vlll.


Little Bee av Chris Cleave
Berättelsen om den sexton år gamla nigeriske flyktingen Little Bee är så uppvaknande att den försvarar sitt namn. Brittisk humor är det även här — på sitt aller bästa som det heter.
I det heliga Rysslands tjänst av Vladimir Sorokin ( En opritsjniks dag på norska)  
Det ryker av «I det heliga Rysslands tjänst ». Det är en grotesk satir över Putins Ryssland, lagt till Moskva 2027. En eneväldiga monark härskare, gott hjälpt av sina utränskere som slakter, använder tortyr, våldtar, dricker, besticker, droger sig och brinner böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar