torsdag 28 juli 2011

Katedralen vid havetEn bok jag började på i vår, men läste klart nu i sommar är Katedralen vid havet av spanska Ildefonso Falcones. Jag tyckte den var lite svår att komma in när jag började läsa den, men efter några kapittel var jag fast. ( Mamma berättade även att jag var tvungen att bara läsa vidare, då jag inte kom till att bli besviken ) Boken går tillbaka till Barcelona på 1300-talet och Barcelonas invånare, först och främst «bastaixerna» hade börjat bygga den stora katedralen Santa Maria del Mar. Det var på samma tid som Bernat Estanyol rymmer tillsammans med sin nyfödda son Arnau från sin katalanska gård från godsägaren. Bernat ville bli fri och han hade hört att det kunde man bli efter ett år i Barcelona. Efter att ha fått arbete och ett sted att gömma sig till han var fri börjar kampen i storstaden. Vi följer Bernat, men mest sonen Arnau som går genom vatten och eld för att få sin plats i samhället. Från att vara på rymmen, till föräldrelös, från en enkel bastaix till att bli Barcelonas rikaste man. I medeltidens Barcelona var varje dag en kamp och boken är dramatisk, full av händelser, romantiskt och ger läsaren ett imponerande historisk inblick.


Jag kan inte göra annat än att rekommendera boken. Karaktärerna i boken är så stärka och har så mycket personliget att man får en känsla att man känner dem. Jag kunde se Barcelonas gater framför mig och jag som inte har varit där än fick verkligen lust till att åka. 

/Cathrine

6 kommentarer:

 1. Jag lyssnade på boken och precis som du hade den mig i sitt våld. Ildefonso Falcones har under 2011 kommit med sin andra bok, Fatimas hand. Jag väntar och hoppas de ska släppa den som ljudbok.

  SvaraRadera
 2. Flygaren: Jag har inte hört så mycket än om hans andra bok, men ska absolut kolla efter den. Om den är lika bra som hans första bok så han man många bra timmar framför sig :)

  SvaraRadera
 3. Jag brukar säga att denna bok verkligen visar vilken total boknörd jag är. Jag tyckte att det var så skönt att läsa det han hade skrivit så berättelsen i sig gav mig inte utan det var hur han skrev det. Jag slurpade i mig boken som en törstig ökenvandrare som når en oas =)

  SvaraRadera
 4. Cecilia: Haha, där var vi lika Cecilia :)

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Jag har precis flyttat till Barcelona och har lyckats hitta en lägenhet bara 5 minuter från Santa Maria del Mar som boken handlar om. Det är en jättemysig lägenhet som jag hittade genom barcelona-home.com och området är helt underbart.Katedralen har snabbt blivit en av mina favoritplatser här i stan och jag ska snart läsa om boken, igen! Det är underbart att gå förbi katedralen varje dag och tänka på den historia som finns bakom! Himla bra bok!

  SvaraRadera
 6. Åh vad härligt!! Jag har verkligen så lust till att åka till Barcelona! Det verkar som en helt fantastisk stad!! Det låter härligt!! Lycka till i Barcelona, du får uppdatera mig när du har läst boken :)

  SvaraRadera