söndag 22 december 2013

Extra mycket glädje


Tända ljus, te och värme. Det är sent men jag har jullov. Åh vad härligt det är att komma hem vid midnatt och fortfarande ha ork till att fortsätta kvällen. Nu ska jag njuta några timmar med den här underbara boken. Jag blir glad bara av att se bokens härliga framsida!


Sov så gott :)

/Cathrine

onsdag 18 december 2013

Äntligen jullov!

I dag har jag äntligen jullov. Eller, äntligen är kanske att överdriva lite. Jag älskar varje minut med mina små underbara elever och kommer att sakna de jättemycket. Jag är stolt över mig själv, som nu har fullföljt min första hela termin som lärare. Förra terminen kom jag in i klassen halvvägs så att jag nu har gjort allt på mitt sätt och arbetat hårt med mina små hela halvåret och det är jag otrolig nöjd med! Åh vad många kramar jag fick på slutet av dagen idag. En av killarna sa " jag ska krama dig så hårt så att lite av din själ följer med mig hela julen". Ja man smälter ju lite. Presenter fick jag också :) Så nu blir det jullov - som jag ska njuta!!
 /Cathrine

tisdag 17 december 2013

Mariusgenser


Mina föräldrar var i Stockholm över helgen och vi hade jättemysiga dagar tillsammans. Både min syster och mamma är duktiga på att sticka och mamma hade med sig en Mariuströja hon hade stickat till mig. Hon hade även stickat världens gulligaste lilla klänning till min kompis dotter Maja. Mina barn kommer bli bortskämda :) Jag har aldrig lärt mig att sticka ordentlig och borde verkligen lära mig, för åh så mycket fint man kan sticka. I Norge tycker jag alla stickar om dagen och det öppnas nya stickaffärer överallt.



Jag kan i alla fall hitta lite inspiration och hjälp här :)

http://garnstudio.com/  

/Cathrine

Carolines arv

En författare som skriver I samma kategori som Lucinda Riley är Katherine Webb. Jag läste hennes bok The legacy/ Carolines arv i somras och tyckte den var riktigt bra. Boken går genom olika generationer, i två olika tidsepoker och fängslade mig från början. Boken handlar om Erica och systern Beth, som en vinter returnerar till slottet Storton efter att deras mormor dött. Den gamla, Meredith gav systrarna arven över slottet på ett villkor, att de måste flytta in och bo där. Snabbt i boken förstår man att det har hänt saker i slottet i systrarnas barndom som de både har försökt förtränga. Särskilt Erica kan inte komma ihåg vad som hände den sommaren då hennes kusin Henry försvann. Beth, som är skilt och har en son, mår psykiskt dåligt och har bott på sjukhus ett tag. Hon mår fortfarande inte bra och det är något som tynger henne. Hon följer med Erica till slottet, där allt är nerdammat och slitet. Det är även första gången de är där utan sina föräldrar. De möter personer som drar upp minnen från barndomen och känslor de för länge sedan hade förträngt.


Boken handlar parallellt om Caroline, en rikmansdotter från London som flyttar till USA och sydstaterna och gifter sig med sin livs kärlek. Hon gifte sig med honom utav kärlek och inte pengar. Livet med honom är inte som hon hade tänkt sig och hon återvänder till England förkrossad och lämnad.

Bokens parallella historier är vad som gör den extra spännande. Den är full av familjehemligheter, intriger, mysterier och kärlek. Som I Lucinda Rileys böcker kan man även se här hur förfädernas beslut påverkar senare generationer och hur kärlek och förlust kan påverka en hel generation.

/Cathrine


måndag 16 december 2013

Sexing the cherry

Varje månad har jag och fyra tjejkompisar bokcirkel. Vi läser olika typer av böcker varje gång och har den här hösten läst humoristiska böcker, biografier, reseskildringar, dokumentärer och skönlitterära böcker. Det är båda kul och mysigt att ha en bokcirkel med goda vänner. Inte bara får jag läsa olika böcker som jag kanske inte hade läst om jag fick välja själv, men man får även en härlig kväll med mycket skratt, god mat och trevligt sällskap.

En bok jag tyckte var välskriven men alltför konstig för mig var boken Sexing the Cherry av Jeanette Winterson.  Boken har många olika delar, som inte riktig hänger ihop. Det var som små berättelser som man hoppade fram och tillbaka mellan och som man aldrig riktig fick tag på. Den handlar om en kvinna och hennes adoptivson och många olika människor som påverkar deras liv i England på 1600-talet. Samtidigt går boken parallellt med nutida London( något jag brukar att gilla). Mamman, som kallas för hund-kvinnan är mycket fascinerande. Det är en kvinna som bor med många hundar och som är så stor att hon behöver tolv filtar för att göra en sjal till sig själv. Hon reser en resa och berättar flera myter för att hitta sin egen sexualitet, en resa där hon upplever sin kvinnliga och manliga sida. Det är fiktion och det är realitet. Boken är konstig, alltför konstig för mig. Men den var väl skriven och det var kul att läsa något annorlunda.

Har någon läst boken?

/Cathrine




söndag 15 december 2013

Inspiration från Pontus

Pontus 
I går kväll var jag och åt på restaurang Pontus. Det är en riktig inspirationkälla för mig som älskar böcker. Väggarna är täckta med boktapeter och överallt finns det små detaljer man inte kan ta ögonen från. Maten var fantastiskt och även sällskapet, men tankarna gick till mitt framtida bibliotek. Som jag längtar till mitt eget lilla bibliotek, ett bibliotek fylld av böcker, med stora mjuka fåtöljer, massor med kuddar, en stor brasa och mjuka färger. Snart så.... :)

Får drömma så länge...






/Cathrine







lördag 14 december 2013

Tips från Norge

God morgon lördag

När mamma är på besök får jag alltid bra lässtips från Norge. Mamma läser lika mycket som mig, men oftast norska böcker så jag får mycket tips om norska eller nordiska böcker. " Profeterna i Evighetsfjorden" tipsade mamma om i går. Författaren Kim Leeine är norsk men bott i Danmark sedan han var 17 år. Boken blev hedrad med Nordisk råd litteraturpris 2013 och finns nu på danska, norska och svenska. Boken handlar om norrmannen Morten Pedersen som reser till Köpenhamn år 1782 för att läsa teologi. Han blir sett på som en riktig man från landet och byter därför namn till Falck. År 1787 blir han kallad till Grönland och till Evighetsfjorden. Där ska han omvända de vilda grönländarna till kristendomen, något som slutar med att han själv behöver hjälp. Profeterna i Evighetsfjorden är en spännande och tänkvärd roman om Grönland och kolonitiden på slutet av 1700-talet.

Jag kan inte göra annat än att beställa boken och längtar nu efter att läsa den. Det är en riktig Cathrine-bok!


En sak jag ofta har tänk på är hur norska omslag är mycket vackrare än svenska. Den här boken är ett bra exempel på detta. Boken till vänster är på norska och boken till vänster på svenska. Jag tycker den norska versionen är så mycket finare än den svenska. Vilken skillnad!!

/Cathrine

fredag 13 december 2013

Och bergen svarade av Khaled Hosseini


I november körde jag själv från Oslo till Stockholm och tillbaka. Det var första gången jag körde ensam med min lilla bubbla och jag var lite nervös för hur det skulle gå. Men det var så mysigt! Jag njöt verkligen varje sekund av resan och mycket av anledningen var att jag lyssnade till "Och bergen svarade" av Khaled Hosseini på storytel. 14 timmar i bil kändes plötsligt som ingenting.

Boken börjar med att en pappa berättar en saga för sina två barn Pari och Abdullah om ett djävulsk monster som härjade omkring i olika städer för att slumpvis ta deras barn. Den samma pappan går med sina två barn till Kabul, genom öknen, där han tar ett beslut som vill påverka honom resten av livet. Han ger bort sin 4 åriga dotter Pari till Nila och hennes mycket äldre och introverta man Mr.Suleiman Wahdati. Det är ett skenäktenskap som faller sönder helt när Mr. Wahdati drabbas av en stroke och Nila flyttar till Frankrike, hennes mammas födelsestad med Pari. Nabi, som är Paris farbror och Mr Wahdatis tjänare stannar kvar med honom hans resterande liv, även när kriget börjar rasa omkring dem.

Boken handlar om Afghanistan innan borgarkriget och vi möter olika familjer med olika öden. Vi får både se den fattiga delen av Afghanistan och följa en rik familj i staden Kabul.  Den handlar om en familj med mycket rikedom men med svår kärlek. Den handlar om två systrar, avundsjuka, förbjuden kärlek och förlorat kärlek.

Khaled Hosseini har mycket själ i sina böcker. Han skriver otroligt bra och boken var svår att sluta lyssna till. Jag tycker dock inte att boken är lika bra som "Tusen strålande solar" och " Flyga drake". Men det ska nog mycket till :)

/Cathrine



torsdag 12 december 2013

Bokstöd från OC

Jag har tidigare skrivit om bokstöd och hur jag verkligen tycker om bokstöden från designinsta och Elviras värld. Jag har redan flodhästen från designista men nu har jag hittat en ny godbit från Oscar och Clothilde som jag bara måste ha. Den kommer passa så bra i min bokhylla! Vad tycker ni? :)


/Cathrine

onsdag 11 december 2013

Hurra!!

Åh gissa om jag blev glad när jag igår kollade efter bilder av Lucinda Rileys böcker. Jag gick in på Bokus och där stod det att det kommer en ny bok i januari! Nu har jag bevakat Lucinda Rileys nya bok" Midnight Rose". Synd att den inte kommer ut innan jul, i så fall hade det blivit min julbok! :)

/Cathrine

tisdag 10 december 2013

Underbara Lucinda Riley

Är det något jag verkligen älskar så är det böcker som handlar om livet under andra världskriget och konstrasterna mellan att bo på landet och i städerna under kriget. Jag älskar även att läsa böcker med mycket historia, med händelser man känner igen från historien och böcker som blandar förtid och nutid. Jag älskar att läsa om kärlek, om passionerad olaglig kärlek, om kärlek som varar för evigt. Jag älskar att läsa om familjehemligheter och böcker som handlar om flera generationer som blir påverkad av hemligheterna. Jag älskar att läsa om gamla slott, överklassfamiljer på 50-talet, förhållandet mellan "the lady of the house " och hennes arbetare (lite Downton Abbey) Jag älskar även böcker med stärka karaktärer, karaktärer som man känner sig igen i, som man tror på och som man vill spendera flera veckor med.

Lucinda Riley är en författare som skriver om allt detta. Hon skriver helt fantastisk och jag har läst alla hennes böcker i hög fart och med stort nöje. De lidelsefulla, dramatiska och underbara med karaktärer man kommer ihåg länge efter man har lagt ifrån sig boken. Böckerna finns tyvärr inte på svenska, men för er som gillar att läsa på engelska så är de helt fantastiska. De finns dock på norska :) Jag läste The lavender garden på norska.

  • The lavender garden ( Lavendelhagen) 
  • The girl on the cliff ( Jenta på klippen)
  • The light behind the window ( bara på engelska)



/Cathrine


måndag 9 december 2013

Barnmorskan i East End av Jennifer Worth


Den första boken "Barnmorskan i East End" berättar om London på 1950 talet. Den handlar om den nyexaminerade barnmorskan Jennifer Worth som flyttar till London och till ett nunnehus ” Nonnatus”. På den tiden var det många nunnor som var barnmorskor och de var högt respekterade av befolkningen. Nonnatus house låg i Docklands i Londons East End, som var ett område med mycket fattigdom. Kvinnorna fick sina barn i sina hem och de var båda skitiga, trånga och slitna. Jennifer kom från en medelklassfamilj och blev chockad av livet i Dockland. Hon klarade sig bättre och bättre med tiden men det var inte sällan hon kvävdes eller kände obehag under sina undersökningar. Hon blev chockad av hur många barn alla kvinnor fick ( prevention fanns nästan inte på den tiden) , hur skitigt allt var och över livet bland tyfus och skabb fungerade. Det var inte många som hade rinnande vatten eller toalett och kvinnorna i området arbetade hårt för att föda upp sina barn och ta hand om sina män och hem. I boken möter vi flera familjer genom Jennifer och vi följer henne genom Londons gater, där hon blev gripen av alla unga kvinnors öde.

I bok nummer två blir vi känt med flera öden i East End. Barn som är föräldralösa, familjer som hamnade på fattighem, sårade soldater från kriget, människor som har en inre styrka och har kämpat sig fram i livet.

I böckerna möter man många fina berättelser med lyckligt slut men man möter även många hemska öden. Man lever sig in i böckerna och i familjerna och man känner att man är i London på 1950-talet. De är även fyllda med roliga berättelser och anekdoter, särskilt från Nonnatus house, där Jennifer bodde med många underbara äldre karaktäristiska nunnor. Man lär sig mycket om fattiga London under 1950-talet och hur man levde på den tiden. Jag kan verkligen rekommendera båda böckerna och jag undrar nu även om jag ska börja se serien, som jag vet gick på SVT1 för ett tag sedan. Man kan ju hoppas den är lika bra :) 


/Cathrine

söndag 8 december 2013

Andra dagen, andra advent


Att börja blogga igen känns jättebra. Jag har tänkt mycket på bloggen den senaste tiden och jag har både blivit med i en bokcirkel med underbara tjejkompisar och läst många intressanta böcker jag gärna vill dela med er. Jag tycker det är viktig att inspirera andra till att läsa, att presentera andra för denna underbara värld. Detta är något även Maria gör. Hon driver bloggen " Tysnad" och en samlingssida för alla bokbloggar, "bokbloggar.nu". Det är en sida jag har varit inne på mycket under den sista tiden för att hitta bokinspiration. Hon har varit så snäll att lägga till mig igen till sin sida och det är jag så tacksam för. Tack Maria :)

Nu blir det middagsgäster och pepparkaksbak här hemma, en perfekt andra advent. :)

/Cathrine

Resa till Aten

I början av Januari åker jag och Gustaf till Aten i två veckor. Det ska bli så härligt med lite semester ( kremt, ja jag vet att lärare får mycket semester och att jag redan har två veckor jullov :) ) och se en stad med så mycket historia. Vi kommer att bo i Atens historiska centrum med utsikt till Akropolis och jag kan nästan inte vänta! Jag har läst Victoria Hislops böcker om Grekland men vill gärna läsa flera böcker om landet. Har någon några bra tips på böcker om Aten eller Grekland? Det kan vara båda skönlitterära böcker och biografier.

Hoppas ni får en härlig söndag!



/Cathrine

lördag 7 december 2013

Sneen daler lett og fin

Vintern har äntligen kommit till Stockholm och jag har precis kommit in i värmen. Det är så härligt nu när det är kallt. Som jag har saknat det. Och som jag saknade att komma in till min julmysiga lägenhet ikväll.  Finns det något bättre än att ligga i soffan med en kopp te och en god bok när det är isande kallt ute?

/Cathrine

Så började jag blogga igen

Hej!

Det är lite över två år sedan jag slutade blogga. Tiden som student och all studentlitteratur tog musten ur mig och jag hade lite lust till att skriva. Läsa har jag dock fortsatt med och jag har nu ett litet lager med böcker som jag gärna vill dela med er. Jag har slukat böcker av författare som Lucy Dillon, Lucinda Riley, Jonas Jonasson, Fredrik Backman, Khaled Hosseini och Jennifer Worth. Jag har läst alltifrån biografier till historiska romaner till chic- lit, på engelska, norska och svenska. Jag gillar att variera.

Studietiden är över och jag har varit lågstadielärare i snart 7 månader. Jag hoppade in i en underbar tvåa i mars som nu är världens bästa trea. Dagarna med mina små är inspirerande och härliga och även om det är mycket att göra kommer jag alltid hem full av energi ( kanske lite mindre ibland) och längtar redan tillbaka till klassen. Rättar jag inte böcker, planerar eller gör annat så läser jag böcker. Just nu har jag läst en del historiska böcker och började därför läsa " Bared to you av Sylvia Day" som lite omväxling. ( kanske inte en bok jag tar med mig till skolan)  Jag läser samtidig en historisk bok från Island med namn "Karitas" som jag tycker jättemycket om.


Jag läser inte bara böcker som är "in" just nu. Jag läser böcker som jag tycker passar mig. Jag dyker ofta in i min bokhylla för att hitta gamla böcker, flera år gamla chic -lit böcker och norska böcker från min mamma. Hoppas ni hänger med mig på min på min nya bokresa :)

/Cathrine