tisdag 30 november 2010

Sarah

Min första amazon beställning gjorde jag då jag var 17 år. Jag hade egentligen inte läst så många svårare engelska böcker och jag hade aldrig beställt några från nätet. Men min goda väninna Sarah skulle en dag beställa från Amazon och jag hängde mig därför på. Det var så kul att få hem så fina böcker och böcker som jag aldrig hade tänkt på att köpa själv. Sarah är en väninna som alltid har några bra tips på lager och som aldrig har gjort mig besviken mig med sina idéer och rekommendationer. Hon är en jag kan prata med om allt i hela världen och som alltid har ett svar på mina frågor. Besviken gjorde hon mig inte här häller och böckerna har en speciell plats i min bokhylla och i mitt hjärta. Precis som Sarah. 



Tävling med Anna och Halens

Min absoluta favoritbloggare har nu en tävling på sin blogg där man kan vinna 3000 kr från Halens. Den senaste tiden har de mest underbara bilderna kommit upp på hennes blogg, då hon har samarbetat med Halens om att sätta samman olika outfits- Annas pick of the week. Anna är alltid en som inspirerar mig och jag tycker alla bilderna har varit otrolig vackra och det är inte en av sakerna jag inte kunde ha haft i min garderob. Jag har nu röstat på ett av outfiterna " The perfect partyboost" och kan ju alltid hoppas att jag får möjligheten till att ha denne underbara klänning i min ägo.

Lycka till :) -Cathrine

Vackra underbara Anna

Klar med årets julkalender :)

I morgon är det 1.Desember och jag är äntligen klar med årets julkalender. Jag och Gustaf ska öppna en liten present var annan dag och även om det är jag som har gjort den så ser jag fram emot det som ett litet barn :) Gustaf är nog lika spänt och jag tar honom i att se på de små presenterna då och då :) Men så ska det vara!


/Cathrine

När man är sjuk ser man mycket på tv

Jag ser aldrig på tv om dagen, men i går när jag var sjuk såg jag till exempel på Oprah. Jag verkligen älskar serien Glee och de var på besök hos Oprah i går, så det tyckte jag var så roligt att få med mig! :) På slutet av programmet tipsade Oprah om att man skulle gå in på hennes websida och se vad som händer i senare program, och jag var inte svår att fråga, där jag låg med datorn på magen. Då hittade jag lenken till Oprahs bookclub och fastnade där. Hon skriver om så många böcker jag vill läsa och särskilt på hennes julklappslista hittade jag två böcker som också ska få plats på min. Den ena är boken är " Major Pettigrew`s last stand" av Helen Simson.  Och den andra " Let`s take the long way home" av publizter prize vinnaren Gail Caldwell.




/Cathrine

måndag 29 november 2010

Jag glömde Unni Lindell


I går skrev jag att om jag ska läsa någon deckare så är det av Jo Nesbø. Det är inte helt sanningen då jag även tycker mycket om Unni Lindell. Hennes tre första böcker om Cato Isaksen, " Ormbäraren" " Drömfångeren" och " Nattsysteren" skrev jag min slutliga uppsats i norska på gymnasiet om, særemne ( C-uppsats) och jag tyckte böckerna var intressanta, spännande och otrolig välskrivna. Det är en del år sedan jag har läst hennes böcker nu och efter gymnasiet har jag bara läst "Rödluvan" ( inte med Isaksen) och " Honungsfällan". I dag såg jag igenom lite papper på mitt skrivbord och där låg mitt særemne nederst i någon bunke. Jag vet inte varför jag har tagit den med mig från Norge dock... Men, jag satte mig ned och bläddrat lite i det jag hade skrivit och kom på hur mycket jag faktiskt tyckte om hennes böcker. Jag har två oläste böcker av Unni Lindell i min bokhylla och nu står båda " Orkästergraven" och " Mörkremannen" framme och jag ska verkligen få läst en av dem i julen. Jag älskar verkligen berättelserna om Cato Isaksen.



/Cathrine

Vintermystävling: te

En tävling som passar mig perfekt i dag är " Med näsan i en bok" sin vintermystävling. Allt ni behöver göra är att skriva ett inlägg om tävlingen och länka till.  Man kan tävla om att vinna ett härligt myste, antigen glöggte eller pepparkakste. Jag har aldrig smakat pepparkakste, och älskar pepparkakor så vill gärna vinna denna mysiga påsen. Det är alltid så kul med tävlingar tycker jag :) Hoppas jag kan dra i gång en på nyåret! 

/Cathrine

Veckans myste: Svart vinbär

I dag ska jag dricka massor med te med honung i då jag tycker det hjälper för halsen. Det här teet är köpt i Falun och är riktig gott. Jag älskar svart vinbär och det är så gott med honung i. ( det blir nog en del värm mjölk med honung i dag också) Teet är svart så det blir lite koffeinboost samtidig :)



/Cathrine

I`m living in a winter wonderland

I dag är jag hemma från skolan. Jag har blivit jätte förkyld så tänkte att jag skulle hålla sängen och inte smitta alla barnen i skolan. Det är så trist att måtte stanna inne när det är så här vackert väder ute. Men, jag får i alla fall läst lite :)

Hoppas alla får en bra dag!



/Cathrine

söndag 28 november 2010

En bok med stor betydelse för mig


Jag blev sjuk för ett och ett halvt år sedan och det svåraste med allt som hände var att komma mig tillbaka till vardagen. Det var svårt att inte tänka på den fruktansvärda sommaren och det var svårt att komma tillbaka till skolbänken och se framöver. Jag hade ett halvår på mig till att hitta mig själv igen och det var den största kampen jag har haft i mitt liv. En sak jag gjorde på det halvåret var att besöka Martha Louises ängleskola i Oslo. En av mammas goda väninnor tar sin utbildning vid skolan och jag ville se hur det här fungerade. Jag fick en heeling av Elisabeth Samnøy och mötte Martha Louise och efter behandlingen fick jag ett sådant lugn. Jag fick även en speciell kraft inom mig efter att ha varit där, och det kändes faktiskt som jag flög efter mitt möte på skolan. Nu tog lång tid och mycket mer arbete for att komma där jag är nu, men boken "Möt din skyddsängel" är något jag ofta ser i, om jag känner att jag vill ha en liten egoboost. Författarna ger råd och vägledning om hur man kommer i kontakt med den positiva kraften inom sig själv. De förmedlar att varje människa har potential till större självinsikt och självacceptans genom att lära att lyssna till sig själv och sin egen intuition. Det är verkligen något jag har lärt under den här tiden och något som har hjälpt mig massor. Jag kan verkligen rekommendera boken! ( snygg är den också :)) 


/Cathrine

Första advent

Det finns inget mysigare :)

/Cathrine

Jo Nesbø: inte bara populär i Skandinavien

Jag läser inte mycket deckare, men jag ska läsa någon så är Jo Nesbø en av mina favorit författare. Jag borde dock ha läst flera av hans böcker då jag tycker att berättelserna om Harry Hole är otrolig spännande, men jag har hittills bara fått med mig: "Frälsaren", "Rödhake" och "Snömannen" . Nu för jul ser man julklapptips överallt och i går läste jag att Jo Nesbø även är populär i England och att "Snömannen" har varit på de brittiska topplistorna i flera veckor. Den brittiska tidningen " The Independent" skriver att det bästa julklapptipset om man ska köpa en deckare är utan tvekel " Snömannen" och Boyd Tonkin skriver att Jo Nesbö kombinerar goda berättelser med ett stort engagement för sociala ämnen. Då jag tyckte att "Snömannen" var en otrolig bra bok, spännande, annorlunda och en bok man inte villa lägga ifrån sig kan jag verkligen rekommendera boken till att läsas och även ge bort i julklapp! 

Har någon läst böckerna till Jo Nesbø?

/Cathrine

lördag 27 november 2010

Blir aldrig klar

Vi hittade ingen skidor... Intersport på Fältöversten är alt för liten och de hade inte en enda längdskida. Vi måste till en butik lite utanför stan tror jag. Jaja, en sväng i kylan blev det i alla fall. Nu ska jag krypa ner i soffan med boken min-äntligen lite lästid-känns som jag aldrig blir klar med The distant hours.! Det händer så mycket om dagen att jag inte hinner läsa något. Känns inte bra. Snart kommer tjejerna för lite vin.. :)

Från skidspåret vid vår vinterstuga i Norge



/Cathrine

Född med ski på bena


Morgonen i dag har börjat bra :) Vi ligger i sängen med mumsig frukost-bröd från United Bakeries och te. Snart blir det skidor på tv4 sport så det ska vi få med oss för vi ska en sväng på stan för att köpa skidor till Gustaf. Nu som vi ska flytta till Hjorthagen är det inte långt till Gärdet och det ser ut till att det blir mycket snö i vinter så då ska det bli längdskidåkning varje söndag :) Då kommer nordmannen fram i mig så då blir det tur med en riktig "nistepakke"- med apelsin och choklad i säcken!

Ikväll blir det mys och utgång med tjejerna-så det här blir en riktig bra lördag!! :) Ha en bra dag!

/Cathrine

fredag 26 november 2010

Jag gillar Roald Dahl

I dag har vi läst den roliga boken " James och jättepersikan" av Roald Dahl.  Jag trodde att jag hade läst de flesta böckerna av Roald Dahl, men tydligen inte. Vad man får med sig vid att vara barnskolalärare :)

/Cathrine

Det har varit en lång men bra dag

Dagen i dag har varit intensiv. Jag började i morse med att ha tre lektioner med ett till treorna på min VFU om rymden, något jag var mycket nervös inför. Jag har ingen aning varför, men jag hade planerat in några experiment jag skulle göra med klassen så det var kanske det som gjorde det. Experiment om hur man kan förstå solen, månen och jordens bevegelser.  Jag låg i alla fall vaken halva natten och den andra halvan gick med till att drömma om alienbarn och månemonster. Alla lektionerna gick dock mycket bra och det var otrolig kul! Som min lärare Ove säger " Jag fick vingar". Men utmattad blev jag. Och efter en sväng på stan, lunch och lite städning här hemma somnat jag i sängen och sov i tre timmar.. Skönt :) Nu har det blivit lite julpynting här hemma, middag och Idol. Jag är ju pigg som bara det nu!
Hoppas alla har haft en bra Fredag :)




/Cathrine

torsdag 25 november 2010

Bokdrömmar

Det går segt med läsningen om dagen. All min tid går till skolan, lektionsplanering och barnböcker. Men drömma kan man och de här tre böckerna vill jag läsa så snart som möjligt. Morgon i Jenin och Hotellet på hörnet av bitter och ljuv står redan i hyllan och Spill blev jag sugen på att läsa efter att Sigrid Combüchen vann Augustipriset.



/Cathrine

Nu är jag arg på Mio!!

Nu är jag riktig arg!! Vi beställde en soffa från Mio för 2 månader sedan och beställde den även till att komma till våran nya lägenhet den 20 December. Soffan, stolen och pallen är betalde och allt är klart. Trodde vi!! Nu ringde de från Mio och sa att fabriken hade tappat bort våran beställning så den är inte blivit lagat och vill inte komma till oss för 31 januari!!! Jaha, det går ju bra när vi inte har någon soffa! Nej, nu har jag spenderad hela eftermiddagen till att ringa runt till alla Mior för att fixa det här och något måste ju kunna göras! Härligt att komma hem till va... brr...

Har någon upplevt något liknande?
Inte helt våran soffa, men nästan :) 
/Cathrine

onsdag 24 november 2010

Underbar kandelaber

Vi har väldig lust på en snygg kandelaber till den nya lägenheten. ( under en månad nu tills vi flyttar!!)  Det är så mysigt med massor med ljus nu om vintern. Jag är dock lite osäker på om jag vill ha en liten eller stor. Meen, i dag såg jag den här snygga från Åhlens och blev väldig sugen på en stor :)

/Cathrine

Det blev en del barnböcker ändå


Snälla Lotta rekommenderade "Megakillen" av Martin Olczak till barnen på skolan jag har VFU. Men tydligen är boken väldig popular så den var utlånad på stadsbiblioteket. Jag står dock på väntelista, så hoppas jag får den för jul så att jag kan läsa den för barnen. Det blev dock en del barnböcker som fick följa med mig hem, lite olika berättelser och några böcker om rymden. Jag ska ha en lektion om rymden på Fredag, och som jag ser fram emot det-det ska bli så kul!

tisdag 23 november 2010

I postlådan: Sändebudet


Jag älskar var enda timme jag är på VFUn. Jag tycker det är så kul att vara med på allt som händer i klassrummet och jag går omkring med ett stort leende på läpparna varje dag. Men, även om det är kul så är det slitsamt och jag är såå trött varje dag efter skolan. Det blir därför inte så mycket läsande på mig om kvällen, då jag slocknar med en gång jag träffar kuddan. Men hoppa av glädje när det kommer nya böcker i postlådan-det kan jag! I dag fick jag " Sändebudet" av Kader Abdolah hem och jag ser otrolig fram emot att läsa den. Hoppas den är lika bra som " Huset vid Moskeen" I morgon har jag så tur att jag får ha en liten sovmorgon och sen blir det biblioteket, min underbara jobb och läsande. God natt!

Trött med glad :)


/Cathrine

Behöver hjälp till att hitta en svensk barnbok :)

Jag behöver lite hjälp! På torsdag ska jag ha mysstund med mina underbara VFU ettor och jag ska läsa en svensk barnbok. Det är ett territorium jag inte är känd alls och jag den enda svenska barnböckerna jag har läst är av Astrid Lindgren. Vill någon hjälpa mig med att rekommendera en rolig mysig bok? :)



Kram Cathrine

måndag 22 november 2010

Nu kan julen komma


Den underbara bakboken "Vinterns söta" är tagit fram och julkänslan börjar att komma. Nu ska jag sätta mig ned och bestämma årets julkakor. Det får nog bli lite mer än i fjor-då blev det bara pepparkakor!

Gustaf spelar fotbollsmatchen i snöstormen. Är det fel av mig att säga att jag njuter av att sitta inne under filten med cheesecake teen min och bara njuter? :)


/Cathrine

På önskelistan: Ma Jian

En bok som precis har kommit ut på norska är " Beijing Coma" av den kände kinesiska författaren Ma Jian. Han har skrivit många böcker om Kina och om Kinas mörka samhälle och de flesta av hans böcker har blivit bannlysta i hans hemland. Bokens huvudperson, Dai Wei hamnar i koma efter att ha blivit skjuten och det är omöjligt att få kontakt med honom. Medan hans hjärna fortsätter att arbeta får vi följa med på en resa genom Dai Weis tankar, med hans minnen, tankar och känslor. Ma Jian har tagit utgångspunkt i student massakren på den himmelske freds plats i 1989 och skriver om vad som hände i Kini de nästa tio åren.

Jag tycker den låter riktig bra och intressant


/Cathrine

Imponerad

På min VFU skola har de något som heter "lilla nobelutdelningen" Alla ska skriva en berättelse, ett dikt och rita en illustration som de kan få nobel pris i. I dag har jag berättat lite om Nobel och litteraturpriserna för 1,2 och 3 klass. Jag blev väldigt imponerad då en av ettorna räckte upp handen och frågade mig om varför inte Astrid Lindgren har vunnit Nobels litteraturpris. Hon tyckte att det var orättvist då hon tyckte att Lindgren var den bästa författaren som har levt.  Det är väl en debatt många har haft, men tycker ändå att det är rätt så bra frågat av en sjuåring :)

/Cathrine

söndag 21 november 2010

Mitt absoluta favorit myste!

Då jag har ett fullt schema i morgon tänkte jag att ta "Veckans myste" i kväll :) Jag och Gustaf har precis kommit hem från en lång stadspromenad var vi fikade på Noco i Vasastan, var inom NK och åt middag på den nyöppnadee O´learys restaurangen i Birger Jarlsgatan. På NK köpte vi min absoluta favorit te- Roiboos Cheesecake! Jag äääälskar cheesecake, om jag skulle varit ensam på en öda ö och kunde tagit med mig en ting ville det varit cheesecake! ( ok, Gustaf) 

Teen är en blandning mellan citron och yoghurt och smakar bara helt underbart!




/Cathrine

Härligt att vara norsk i Sverige när

vi vinner på skidor :) Heja Bjørgen!


Och ja, såhär ser alla norskor ut!


/Cathrine

Howards End vs On Beauty

I går kväll såg vi filmen « Howards End» som är en filmatisering av den klassiska boken « Howards End» av E.M Forster. Jag tycker att filmen var väldig bra och den visade verkligen historien så som E.M Forster ville få den fram.


Howards End

Boken ”Howards End” berättar om tre olika familjer som vid tillfälligheter föres tillsammans. Systrarna Schlegel är intellektuella, oavhängiga och liberala, familjen Wilcox är rika, klassbevissta och konservativa,och arbetaren Leonard Bast är fattig, men drömmar om ett bättre liv. De tre familjerna vävs samman av tillfälligheter förpliktelser, idealism och kärlek, och det blir en provelse för båda känslor och principer för mänga.

Zadie Smith skriver i boken, under författarens notis: « min största strukturella skuld borde bli uppenbar till vilken E.M Forster fan som helst. Han gav mig en klassisk gammal ram som jag fyllde med nytt material så bäst jag kunde. Om det är sant att imitation är den uppriktigaste formen av smicker, borde Forster vara uppflugen på ett moln någon stans, full av stolthet. Hans lärjunge har tagit Howards End, den fantastiska berättelsen om klasskillnad och multiplicerad det med att lägga till ras, politik och könsroller. Slutresultatet är en berättelse från 2000-talet berättat perfekt för alla: med gangster rapp och prat, akademisk poserande, båda brittisk och amerikanska, och profana barn, båda svarta och vita.»


On Beauty

Boken «On Beauty» handlar om familjen Belsey. Konstprofessoren Howard Belsey har varit gift med den afro-amerikanska Kiki i trettio år. Howard är mycket liberal och han har aldrig tänkt särskilt mycket på andra än sig själv. Kiki är en mycket jordnära person och har alltid varit en kvinna full av passion, något som har ändrats sig över åren och hon är inte alls den sprudlande kvinnan längre. Kiki och Howard bråkar mycket, och de har svårigheter med att hitta tillbaka till när de var lyckliga tillsammans. Howard och Kiki har tre barn tillsammans. Den äldsta sonen Jerome är den enda religiösa i familjen Belsey, något inte Howard tolererar. Zora försöker att vara intellektuell och hon tror att det är de intellektuella i värden som betyder något. Belsey familjens yngsta, Levi försöker att hitta tillbaka till sina afro afrikanska rötter. Han har börjat prata med Bronx dialekt, går med stora tröjor, lyssnar bara på rapp och försöker att hänga med gangsterrappare i centrum.

Howard har kommit i något form av livskris och han vet inte vad han ska göra med sitt liv och tillvaro. Mycket ändrar sig när hans äldste son Jerome åker till London där han blir kär i den vackra Victoria, som är dottern till Howards ämnesområde och politiska motstånder Monty Kipps. Förhållandet blir kortvarig, men Howard deklarerar krig mellan de två familjerna och förhållande får långvariga konsekvenser för båda familjerna.

Zadie Smith tar i boken för sig aktuella problem i vårtsamhälle, bland annat svårigheten med att hitta sin plats i samhället, familjband, rasism och könsroller. Jag levde mig in i de olika karaktärerna i boken, då Smith använder ett levande och beskrivande språk i boken så att man blir känd med alla. Jag kan rekommendera boken på det varmaste och rekommenderar även att läsa boken « Howards end» 

Läs båda! :)

/Cathrine